Mobiele App voor meer veiligheid in de ruitersport

Bijna 500.000 mensen in Nederand zitten regelmatig op een paardenrug, onder wie ruim 400.000 recreatierijders en 72.000 wedstrijdruiter

Jaarlijks overkomt meer dan 74.000 van hen een ongeval, waarvan 84% vrouw is en een derde deel jonger dan 15 jaar

Het aantal blessures per 1.000 uur paardrijden is laag. Daar staat tegenover dat veel blessures ernstig zijn. Het aantal Spoedeisende Hulp (SEH-)behandelingen is relatief groot, evenals het aantal acute ziekenhuisopnamen. Vijftien procent van de slachtoffers wordt na behandeling op de SEH-afdeling in het ziekenhuis opgenomen. Dit is aanmerkelijk meer dan het opnamepercentage van een gemiddelde sportblessure (6%). Jaarlijks overlijdt gemiddeld minimaal één ruiter. Sinds 2005 lijkt het aantal SEH-behandelingen voor paardrijblessures zelfs toe te nemen.

Met deze gegevens in het achterhoofd heeft Equinovum Safe Rider ontwikkeld, een mobiele app met een alarmfunctie. De app voorkomt uiteraard niet dat een ruiter ter val komt, of een paard op hol slaat, maar draagt wel bij om zo snel mogelijk hulpverleners ter plaatse te krijgen. Dit slimme stukje software zorgt ervoor dat de ruiter met 1 druk op de knop zijn exacte locatie kan doorgeven aan vrienden of familie zodat geen kostbare tijd verloren gaat met het zoeken van een slachtoffer.

Hoe het werkt

Navigatiefunctie in het bos:

De App onthoudt het startpunt van de rit en toont de huidige positie van de ruiter, zodoende kan de ruiter of amazone zich in het bos of buitengebied makkelijk oriënteren wanneer hij/zij de weg zoekt. Nooit meer verdwalen bij een bosrit! Ideaal voor recreatie ruiters, eventing ruiters en natuurlijk voor op ponykamp. De GPS werkt het beste wanneer je de telefoon om je arm draagt, of in een borstzakje.

 

Routes terugkijken en delen:

De gereden route kan je (met de betaalde versie) natuurlijk terugkijken op de deze website en via social media delen met al je vrienden. Ook de gemiddelde snelheid en topsnelheid wordt weergegeven, zodoende kan je ook je trainingsdoel bij houden.

 

Alarm met GPS locatie:

De App heeft een alarmfunctie waarbij zowel handmatig als automatisch een melding kan worden verzonden. Handmatig kan de ruiter wanneer hij/zij hulp nodig heeft na een val van een paard het alarm naar de geselecteerde buddies versturen. In het geval dat de telefoon geen beweging registreert en de ruiter mogelijk buiten bewustzijn is na een val van een paard, wordt automatisch een alarm verstuurd. De App geeft voor het versturen van het alarm een aantal geluidsignalen. Door te simpelweg te bewegen wordt het alarm gereset.

 

Buddies:

het versturen van een alarm kan alleen als u zich heeft geregistreerd. In de gratis versie kunt u wel alarmen ontvangen wanneer iemand u als Buddy heeft geselecteerd, maar niet verzenden. Alle Buddies ontvangen het alarm! Het is aan te raden meerdere Buddies te hebben omdat niet iedereen altijd zijn telefoon hoort, maar selecteer ook weer geen al te grote groep, om te voorkomen dat al je vrienden, ongerust zijn en naar je op zoek gaan bij een alarm.

 

Ruiterroutes:

De gebruikers van Saferider verzamelen als het ware allemaal ruiterroutes. Op deze manier kan Saferider na verloop van tijd een route database gaan maken waar iedereen routes uit kan gebruiken. Deze feature zal later worden toegevoegd aan de App. Gebruik van Saferider draagt zo bij aan het bouwen van een netwerk waar mooie en veilige routes digitaal beschikbaar zijn.